Skip Navigation LinksOhjeet > Opiferus Talousdokumentti > Tietojen syöttäminen Talousdokumenttiin > Laskelmataulukot

Laskelmataulukot

Tulosta


 • Laskelmataulukon kirjanmerkin pääsee avaamaan esikatselussa löytyvistä linkeistä. Linkistä avautuu kuvassa oleva näkymä.
 • Näkymään voi liittää control+v -näppäinkomennolla taulukon omasta excel-tiedostosta tai lähteä tekemään taulukkoa alusta asti.
 • Tällä hetkellä kaavat eivät kopioidu excel-tiedostosta liitettäessä (tämä on toivottavasti muuttumassa pian), joten jos haluaa hyödyntää kaavoja taulukossa on ne luotava itse. Kaavoja voi kirjoittaa soluun tai käyttää esimerkiksi yläpalkista löytyvää AutoSum-laatikosta löytyviä automaattisia kaavoja. Kaavoja voi kopioida toiseen soluun raahaamalla solun oikeasta alalaidasta kuten excelissäkin. 
 • Taulukkoa voi muotoilla yläpalkissa olevien toimintojen avulla (esim. taustavärit, fontit, fonttikoko, lihavointi, tasaukset, solujen yhdistäminen, rivitys). Taulukkoon voi lisätä tyhjiä rivejä tai sarakkeita väleihin painamalla hiiren oikeaa joko rivin numeron kohdalla ihan vasemmassa laidassa tai sarakkeen kirjaimen kohdalla ylhäällä. Tyhjien rivien lisääminen väleihin voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos taulukko on pitkä ja halutaan huomioida sivunvaihdot lopullisessa dokumentissa. Tästä lisää seuraavassa diassa.
 • Ennen taulukon dokumenttiin vientiä on tärkeä valita vientialue, joka ohjeistetaan seuraavassa diassa ! • Ennen kuin taulukko viedään dokumenttiin on maalattava ensin taulukon alue, joka halutaan tulostaa dokumenttiin. (Jos taulukko on pitkä, maalaaminen onnistuu erillisellä hiirellä rullaamalla hiiren rullaa alaspäin jolloin valitsin liikkuu näkymässä alaspäin. Läppärin hiirellä tämä ei onnistu mutta maalaaminen toimii painamalla Shift-näppäintä pohjassa ja samalla liikkumalla nuolinäppäimillä haluamaansa suuntaan.) Sen jälkeen avataan File-välilehti ja painetaan Valitse vientialue-näppäintä.
 • Tämän jälkeen voidaan painaa Vie dokumenttiin -näppäintä. 
 • Vientialuetta ei tarvitse jatkossa päivittää, ellei taulukon alue muutu (jos siis lisäät tai poistat rivejä tai sarakkeita niin silloin on maalattava uusi alue ja valittava vientialue uudestaan ennen dokumenttiin vientiä)
 • File-välilehdellä on mahdollista myös tallentaa taulukko ennen dokumenttiin vientiä mutta Vie dokumenttiin –nappi suorittaa myös tallennuksen, joten erillinen tallentaminen ei ole välttämätöntä. 
 • Vientialueen pääsee tarkistamaan Näytä valittu vientialue –painikkeesta.
 • Huomioithan, että jos kyseessä on pitkä taulukko ja toivot sivunvaihtojen menevän taulukon kannalta järkevästi, talousdokumentin esikatselussa ja wordissä sivunvaihto on hieman eri kohdassa. Eli sivunvaihtoja miettiessä on suositeltavaa viedä esikatselusta osio wordiin ja tarkistaa sivunvaihto sitä kautta, jotta se on lopullisessa dokumentissa oikeassa kohdassa.


Avaa lisätty tiedosto laskelmataulukko näkymässä


1. Laskelmataulukko näkymästä valitse "File" välilehti

2. Valitse "Avaa"

3. Valitse haluttu tiedosto

4. Paina "Ok"


Tiedoston välilehtien järjestyksen vaihtaminen


Huomioi, että laskelmataulukon viennissä tulostettava sisältö on oltava ensimmäisellä välilehdellä.
Tämän takia on hyvä osata välilehtien järjestyksen vaihto.


 • Valitse joku olemassa oleva välilehti, paina hiiren oikeaa näppäintä, jolloin aukeaa kontekstivalikko, valitse "Move or Copy Sheet.."
 • Valitse välilehti, jota käytetään viennissä
 • Paina "OK"Taloussuunnittelu Toiminnanohjaus Toimintolaskenta Työajanmittaus