Skip Navigation LinksOhjeet > Opiferus Toiminnanohjaus > Pankkiyhteys

Pankkiyhteys

Tulosta

Opiferus Toiminnanohjauksesta on mahdollisuus avata pankkiyhteys, jolloin esimerkiksi laskujen maksaminen onnistuu suoraan ohjelmasta, eikä yrityksen verkkopankkia tai erillistä pankkiyhteysohjelmaa tarvita. Myös pankkitilin ajantasaisen saldon voi tarkistaa suoraan ohjelman kautta sekä noutaa pankista tiliote- ja viitesiirtoaineistot.

Pankkiyhteyden käyttöönotto vaatii tarvittavat sopimukset sekä kanavan avaamisen pankin kautta. Tällä hetkellä pankkiyhteys on mahdollista avata Osuuspankin ja Nordean pankkitileille.

Pankkiyhteys moduulia voidaan hyödyntää myös ilman varsinaisen pankkiyhteyden avaamista. Yrityksen verkkopankista tai erillisestä pankkiyhteysohjelmasta ladattavat konekieliset tiliotteet ja viitesiirtoaineistot voidaan käsitellä ja tallentaa pankkiyhteysmoduulissa. Tällöin tiliotteet sekä viitesiirtoaineistot jäävät ohjelmaan talteen. Osto- ja myyntilaskujen suoritukset saadaan myös kirjattua automaattisesti aineistojen kautta sekä kirjanpidon tiliöintimallien hyödyntäminen on mahdollista.

Tilioteaineistoissa tuetaan tiedostomuotoja XML ja TITO. Viitesiirtoaineistoissa tuetut tiedostomuodot on XML ja KTL. Aineistoissa suositellaan kuitenkin käyttämään XML-muotoisia tiedostoja.

Yläosan painikkeet on aktiivisia sen mukaan mitä toimintoja on mahdollista suorittaa. Painikkeiden aktiivisuuteen vaikuttaa valittuna oleva pankkitili ja onko kyseiselle tilille avattu pankkiyhteyttä, sekä käyttäjän käyttöoikeudet.

Näkymä

Pankkiyhteysmoduulin ylälaidassa näytetään kaikki ohjelmaan avatut pankkitilit, vaikka varsinaista pankkiyhteyttä näille tileille ei olisi avattu. Pankkitileille tallentuu viimeisin saldo käsiteltyjen tiliotteiden mukaan tai haetun saldotiedon perusteella. Päivämäärä kertoo, minkä päivän pankkitilin saldosta on kyse. Klikkaamalla pankkitiliä näet valittuun pankkitiliin liittyvät aineistot. 

Näkymän alalaidassa näytetään valitun pankkitilin kaikki pankkiyhteysmoduuliin haetut ja/tai tallennetut pankkiaineistot. Aineistot on tyypitetty niiden sisällön mukaan ja käyttäjän oikeuksista riippuen näytetään vain tietyn tyyppisiä pankkiaineistoja. Aineiston tila kertoo missä vaiheessa aineiston käsittely on. Klikkaamalla haluttua aineistoa avautuu siitä esikatselu näkymän oikeaan laitaan.

Aineistojen tilat:

  • Luotu: Maksuaineisto on tallennettu pankkiyhteys moduuliin, mutta sitä ei ole vielä lähetetty pankkiin. Saapunut tiliote- tai viitesiirtoaineisto on haettu pankista, mutta sitä ei ole vielä käsitelty.
  • Hyväksytty: Maksuaineistoille voidaan ottaa asetuksista käyttöön kaksivaiheinen hyväksyntä, jolloin aineiston pankkiin lähetys vaatii aineistolle ensin hyväksynnän ja vasta seuraava maksuoikeudet omaava henkilö voi lähettää maksuaineiston pankkiin. Molemmilla käyttäjilla tulee olla maksuoikeus pankkiyhteys moduulissa. 
  • Käsitelty: Maksuaineisto on lähetetty pankkiin. Tiliote- tai viitesiirtoaineisto on kokonaisuudessaan käsitelty. Kaikki tapahtumat aineistoista on kirjattu kirjanpitoon tositteina tai laskujen suorituksina. 
  • Hylätty: Pankki on hylännyt maksuaineiston. Yleensä näissä tapauksissa maksuaineisto on sisältänyt virheellisiä maksutietoja, joten maksuaineisto tulee luoda uudelleen ja lähettää pankkiin. Maksuaineisto on voitu myös perua pankkiyhteyden kautta, mikäli se ei ole vielä mennyt pankin käsittelyyn. 
  • Osittain hyväksytty: Pankista saatavilla maksupalautteet voi olla osittain hyväksyttyjä. Yleensä maksuaineisto on sisältänyt useampana päivänä erääntyviä laskuja ja pankki antaa palautteen jokaisena maksupäivänä erikseen.
  • Osittain käsitelty: Tiliote- ja viitesiirtoaineisto on käsitelty, mutta aineistoon on jäänyt tapahtumia, joista ei ole luotu tositetta kirjanpitoon tai kohdistettu suoritusta laskulle. Tapahtumat voidaan kirjata pankkitapahtumista.

Aineistojen tyypit:

  • Käsinmaksut: Ohjelmasta luodut käsinmaksuaineistot. Käsinmaksuina voidaan tehdä maksut, joita ei makseta ostoreskontran kautta, kuten tilisiirrot omien pankkitilien kautta. 
  • Lähtevät maksut (V3): Ostolaskujen maksuaineistot ovat tyypiltään Lähtevät maksut tai Lähtevät maksut V3, riippuen pankista ja pankin kanssa tehdystä sopimuksesta. 
  • Maksupalaute (V3): Pankista saatavat maksupalautteet ovat tyypiltään Maksupalaute tai Maksupalaute V3, riippuen pankista ja pankin kanssa tehdystä sopimuksesta. Maksupalautteet tulevat samassa muodossa kuin maksuaineisto. 
  • Palkan maksut (V3): Palkanlaskennasta tehdyt maksuaineistot, palkan maksut, ay-jäsenmaksut sekä työnantajasuoritukset ovat tyypiltään Palkan maksut tai Palkan maksut V3, riippuen pankista ja pankin kanssa tehdystä sopimuksesta.
  • Tiliote: Kaikki tilioteaineistot on tyypiltään Tiliote.
  • Viitesiirrot: Kaikki viitesiirtoaineistot on tyypiltään Viitesiirrot.
Toiminnanohjaus