Skip Navigation LinksOhjeet > Opiferus Toiminnanohjaus > Pankkiyhteys > Pankkitapahtumat

Pankkitapahtumat

Tulosta

Pankkitapahtumat näkymä löytyy Pankkiyhteysmoduulin alamoduulina. Pankkitapahtumissa nähdään kaikki tiliotteiden ja viitesiirtojen tapahtumat, sekä linkit tositteille tai laskuille. Lisäksi näkymässä voidaan käsitellä tapahtumat, joita ohjelma ei ole voinut automaattisesti käsitellä. 

Näkymään listataan kaikki tiliotteiden ja viitesiirtojen käsittelyssä/tuonnissa muodostuvat tilitapahtumat omiksi riveikseen. Riveillä näytetään käsittelyn tila, sekä kohde -sarakkeessa on linkki kirjanpidon tositteelle tai reskontraan laskulle, johon tapahtuma kohdistuu. Lisäksi riveillä näkyy tapahtumapäivä, maksun arkistointitunnus, pankkitapahtuman tyyppi, maksaja/saaja, viitenumero sekä tapahtuman summa.

Kaikki tiliote ja viitesiirto tapahtumat, jotka ohjelma voi automaattisesti kohdistaa laskuille tai muodostaa niistä kirjanpidon tositteen tiliöintimallien mukaisesti, muodostuvat pankkitapahtumiin Käsitelty automaattisesti -tilassa. Näille riveille muodostuu myös automaattisesti linkki kirjanpitoon tai reskontraan (Kohde-sarake).  

Mikäli tiliotteella tai viitesiirtoaineistossa on tapahtumia, joita ei voida kohdistaa laskulle tai siitä ei ole tiliöintimallia, niin tapahtuma ohitetaan tiliotteen/viitesiirron käsittelyssä ja siitä muodostuu pankkitapahtumiin rivi tilassa Käsittelemättä. Tällaiset tapahtumat voidaan käsitellä pankkitapahtumissa ja ne voidaan kohdistaa suoritukseksi avoimelle laskulle tai luoda tapahtumasta tosite kirjanpitoon. 

Tapahtuman kohdistaminen laskun suoritukseksi

Tapahtuman käsittely aloitetaan rivillä olevasta Muokkaa-painikkeesta, joka avaa tapahtuman omaan ikkunaan. 

Tapahtuman Kuvaus-kentässä näytetään maksun viesti, mikäli viitenumeron sijasta on käytetty viestiä. Arvo-kentässä näytetään maksun summa ja Käsittelemättä-kentässä näytetään paljonko summasta on kohdistamatta. Tapahtuman voi tallentaa vasta sitten, kun koko tapahtuma on käsitelty ja Käsittelemättä-kentässä näkyy arvona 0,00 €. 

Saaja/Maksaja-kentän perässä olevasta Selaa-painikkeesta voidaan hakea myynti- tai ostoreskontrasta olevia avoimia laskuja ja kohdistaa haluttuun laskuun. Maksu voidaan kohdistaa myös useampaan laskuun samalla kertaa. Käsittelemättä-kentässä näkyvä arvo päivittyy valittujen laskujen mukaan. 

Mikäli maksun summa ei täsmää valitun laskun avoimeen summaan, voidaan yli- tai alisuoritukset käsitellä seuraavasti:

  • Kun Maksettu-sarakkeeseen laitetaan täppä → kyseinen myyntilasku kirjataan kokonaan suoritetuksi ja maksun sekä laskun erotus kirjataan tiliöintiasetusten mukaan alennus-/korkotilille.
  • Kun Maksettu-sarakkeeseen ei laiteta täppää → kyseinen myyntilasku jää osasuoritettu tilaan reskontrassa ja laskulle kirjataan yli- tai alisuoritusta asiakkaan maksaman summan verran.

Kun tapahtuma on kokonaan käsitelty, niin Käsittelemättä-kentässä näkyy arvona 0,00 € ja tapahtuma voidaan Tallentaa. Ohjelma kirjaa suoritukset valituille laskuille ja pankkitapahtumissa rivin tilaksi päivittyy Käsitelty manuaalisesti. Pankkitapahtumiin tallentuu linkki reskontraan laskulle ja myös tiliotteelle tai viitesiirtoaineistoon tulee linkki laskulle.

Tapahtumasta tositteen luonti kirjanpitoon

Tapahtuman käsittely aloitetaan rivillä olevasta Muokkaa-painikkeesta, joka avaa tapahtuman omaan ikkunaan.

Tapahtuman Kuvaus-kentässä näytetään maksun viesti, mikäli viitenumeron sijasta on käytetty viestiä. Arvo-kentässä näytetään maksun summa ja Käsittelemättä-kentässä näytetään paljonko summasta on kohdistamatta. Tapahtuman voi tallentaa vasta sitten, kun koko tapahtuma on käsitelty ja Käsittelemättä-kentässä näkyy arvona 0,00 €.

Tositteen luonti aloitetaan valitsemalla pudotusvalikosta Tositelaji, jolle tosite kirjataan. Uusi-painikkeesta voidaan lisätä uusi tositerivi. Oletuksena tositerivin arvoksi tulee koko maksun summa, mutta sitä voidaan tarvittaessa muokata. 

HUOM! Tilille tulleet maksut kirjataan plus-merkkisenä ja tililtä lähteneet maksut tulee kirjata miinus-merkkisenä.

Tositeriville valitaan tili, alv-koodi sekä tarvittavat kohdistukset. Rivin tallennuksen jälkeen rivi voidaan jakaa useammaksi tositeriviksi prosenttiperusteisesti tai summalla.

Kun kaikki tarvittavat tositerivit on luotu ja tapahtuma kokonaan käsitelty, niin Käsittelemättä-kentässä näkyy arvona 0,00 € ja tapahtuma voidaan Tallentaa. Ohjelma kirjaa tositteen kirjanpitoon ja pankkitapahtumissa rivin tilaksi päivittyy Käsitelty manuaalisesti. Pankkitapahtumiin ja tiliotteelle tallentuu linkki kirjanpidon tositteelle.

Tapahtuman kohdistaminen sekä laskulle että tositteeksi

Maksu voidaan myös kohdistaa ensin laskulle suoritukseksi ja loppuosa voidaan kirjata kirjanpitoon tositteeksi. Tee tällöin ensin tarvittavat laskukohdistukset ja vasta sen jälkeen loppuosa kirjataan tositteeksi.

Tapahtuman ohittaminen

Mikäli tapahtuma on ehditty käsittelemään muuten kuin pankkitapahtumista, voidaan se ohittaa. Avaa pankkitapahtumarivi ensin Muokkaa-painikkeesta ja tämän jälkeen paina Ohitettu-painiketta. Ohjelma ei tee tällöin mitään tositteita kirjanpitoon, vaan ainoastaan pankkitapahtuman tila muutetaan Ohitettu-tilaan.

Mikäli kaikkia pankkitapahtumia ei ole käsitelty, jää tiliote ja viitesiirtoaineisto Osittain käsitelty -tilaan. Kun tapahtumat ohitetaan pankkitapahtumista, myös tiliotteen ja viitesiirtoaineiston tilat päivittyvät käsitellyiksi. Ohitetuista tapahtumista ei tule linkkiä tositteelle tai laskulle.



Toiminnanohjaus